понеділок, 30 листопада 2020 р.


Весь світ знає Марка Твена як талановитого письменника, журналіста і лектора, власника гострого розуму і приголомшливого почуття гумору, автора улюблених багатьма з дитинства «Пригод Тома Сойера».

Вільям Фолкнер називав Твена «по-справжньому американським письменником», а Ернест Хемінгуей вважав його засновником сучасної американської літератури.

 

Марк Твен — псевдонім, який письменник придумав ще в юному віці. Автор пояснював, що походження псевдоніму Марк Твен пов’язане з термінологією річкової навігації. У юності майбутній письменник працював на пароплаві, який курсував річкою Міссісіпі. Безпечна глибина для проходження судна дорівнювала двом морським сажням (3,7 метра). Дану цифру після вимірювання спеціальним приладом зазвичай вигукували як «by the mark twain», де twain – архаїчна форма числівника two.Справжнє ім’я публіциста — Семюел Ленгхрон Клеменс.

 Писати Твен почав у віці 12 років. Його батько помер від пневмонії, залишивши після себе багато боргів; старший брат, який був змушений тепер забезпечувати сім’ю, вирішив видавати газету. З цієї газети почалася письменницька кар’єра тоді ще Семюела Ленгхрона.

 Першою роботою письменника була робота лоцманом на теплоході, який курсував по Міссісіпі. Вона настільки подобалася Твену, що той планував пов’язати з судноплавством все своє життя, але Громадянська війна 1861-1865 рр. зруйнувала його плани.

Перш ніж прийти до друкарського верстата, Твен пробував добувати срібло в одній з американських шахт. Однак великих успіхів у цій справі майбутній письменник так і не досягнув. Після декількох невдалих спроб знайти роботу він влаштувався працювати в газету, де вперше використав свій псевдонім.

  !!!Твен любив подорожувати: він об’їздив майже всю Європу і навіть прогулювався по узбережжю Криму. Ці подорожі стали основою його першої книги «Простаки за кордоном». Твір побачив світ в 1869 році і відразу ж знайшов свій відгук у читачів.

Події «пригод Тома Сойера» розгортаються в реально існуючому містечку, де провів своє дитинство письменник. Більш того, деякі з персонажів також існували і мали своє місце в житті публіциста.

Марк Твен декілька разів намагався змінити свій псевдонім: він намагався підписуватися як на «Сір Луї де Конт», «Рамблер» і «Сержант Фант», проте щоразу повертався до початкового варіанту.

Улюбленим книжковим героєм Марка Твена був Шерлок Холмс. Він  навіть написав про цього приватного детектива декілька творів.

 Цікава інформація

✔Близьким другом письменника був  Микола Тесла. Твен подовгу засиджувався з ним в лабораторії, обговорюючи останні наукові відкриття.

 ✔Вільний час Марк Твен любив проводити за грою в більярд.

 ✔Марк Твен досяг успіху не тільки в письменстві — він також став автором кількох винаходів. Зокрема, еластичного ременя, який, на жаль, не користувався особливим успіхом, і самоклеючого альбому.

 

пʼятниця, 20 листопада 2020 р.

 Працівники КЗ "Ходорівська міська публічна бібліотека" провели бібліохвилинку "Дитина має право" до Всесвітнього дня дітей!

Дякуємо діткам!!!🙂
20 листопада 1989 року Генасамблея ООН прийняла Конвенцію про права дитини, основна ідея якої полягає в найкращому забезпеченні інтересів дитини. Положення Конвенції зводяться до чотирьох основних вимог, які мають забезпечити права дітей: виживання, розвиток, захист і забезпечення активної участі в житті суспільства. Головний принцип, який проголошує Конвенція, - визнання дитини повноцінною і повноправною особистістю.

Щорічно, 20 листопада, відзначається Всесвітній день дітей. У 1954 році Генеральна Асамблея ООН рекомендувала всім країнам заснувати Всесвітній день дитини, який слід відзначати як день світового братерства і розуміння між дітьми та сприяння благополуччю дітей усього світу. Урядам було запропоновано самостійно вибирати відповідну для цього дня дату. 20 листопада 1959 року Генасамблея ООН прийняла Декларацію прав дитини, а через 40 років, 20 листопада 1989 року - Конвенцію про права дитини. 

 





 Книжкова виставка

🇺🇦"Відважні борці за Україну ХХІ ст."🇺🇦у КЗ "Ходорівська міська публічна бібліотека", приурочена Дню Гідності та Свободи.


пʼятниця, 13 листопада 2020 р.

 Для забезпечення належних умов праці КЗ "Ходорівська міська публічна бібліотека"за кошти Ходорівської міської ради було придбано оргтехніку.

Щиро дякуємо!