пʼятниця, 5 серпня 2022 р.

 Традиційно 5 серпня у світі відзначають Міжнародний день світлофора, винаходу, який допомагає регулювати рух пішоходів, автомобілістів, велосипедистів та навіть морських суден.

У КЗ "Ходорівська міська публічна бібліотека" з нагоди цієї події відбулась пізнавальна вікторина "Стій. Приготуйся. Йди"🚥, на якій наші гості ознайомилися з правилами дорожнього руху, відгадували тематичні загадки, слухали цікаві факти про світлофори з усього світу😊.



3 маловідомих факти про світлофори

Синій замість зеленого. Декілька років на вулицях японських міст були світлофори з синім кольором, який дозволяв рухатись. Та дослідники встановили, що людське око краще сприймає зелене забарвлення, ніж синє. Тому на сьогоднішній час в країні вулиці облаштовані класичними регулювальниками руху.

Проїзд на червоне світло. У бразильському Ріо-де-Жанейро водіям дозволяють їхати на червоний світлофор. Однак такий виняток діє лише з 22.00 до 5.00. Правило ввели у зв’язку з криміногенною ситуацією в країні. Так, водії Ріо можуть уникнути можливого пограбування, їдучи на червоне світло.

13 сигналів у світлофорі. Так-так, саме у німецькому Берліні є світлофор, який показує не три класичних сигнали: стій-приготуйся-йди, а 13. Однак орієнтуватися за таким пристроєм вельми складно і водіям, і пішоходам. Тому поруч завжди патрулює поліцейський, який допомагає розібратись.


Немає коментарів:

Дописати коментар