четвер, 14 травня 2020 р.


                        Музей імені Ярослави Стецько

    Музей імені Ярослави Стецько – єдиний в Україні. Знаходиться він у селі Юшківці Жидачівського району Львівської області. Урочисте відкриття музею відбулося 24 серпня 2010 року у приміщенні старої школи, де свого часу вчителювала пані Ярослава – громадський діяч, журналіст, співорганізатор Червоного Хреста УПА та дружина Ярослава Стецька.
    Музей імені Ярослави Стецько був створений силами юшківського ентузіаста Володимира Лагоцького. Саме цей чоловік усе зробив у музеї, починаючи від ремонту і до експозицій. Місцеві жителі пишаються пам'яткою. До створення музею також долучились священники, зокрема, настоятель церкви Різдва Пресвятої Богодориці УГКЦ отець Орест Федина.

18.04. 2019 року  рішенням міської ради Ходорівської міської об’єднаної територіальної громади №2532  Народний музей імені Слави Стецько в с. Юшківці  Жидачівського району Львівської області прийнято в комунальну власність.

У музеї висять портрети головних українських націоналістів – Євгена Коновальця, Степана Бандери, Романа Шухевича, Ярослава та Ярослави Стецько. Поряд з портретами написана історія життя Ярослави Стецько. У залі  є багато фотокарток: фото подружжя Стецьків з Рейганом, виступ з трибуни Верховної Ради, світлина, де пані Ярослава варить кутю. Працівники музею кажуть, що пані Стецько була хорошою господинею та вміла і любила готувати.

Ще одна  зала розташована у підвалі. Саме там колись друкували та розповсюджували заборонену газету «За Українську Державу» та журнали «Повстанець» і «Український комар». Тут можна побачити  макет друкарського верстату, на якому друкували підпільну літературу. Оригінал, на жаль, не зберігся.
У наступній залі відтворено київський кабінет Ярослави Йосипівни. Тут є її особисті речі: стіл, крісло, телефон, друкарська машинка, прапори та навіть ікона. Багато речей до музею Ярослави Стецько передали її родичі. Серед них є справжня домоткана сорочка. Її подарували пані Ярославі під час поїздки до Тернополя. Особливе місце у музеї займає виставка стародавніх ікон. Тут ви зможете побачити дві ікони кінця 19 століття. Вони виконані на домотканому полотні, всередині знаходяться засушені рослини, а обличчя та руки Ісуса Христа та Богоматері зроблені зі слонової кістки.
Також ще один цікавий експонат – макет справжньої криївки. Схожа колись була захована у лісі неподалік Юшківців.




Немає коментарів:

Дописати коментар